Taxatie

De taxatie van uw voertuig,  hoe werken wij en waarom is het nodig :

 

Hoe werken wij:     met liefde voor het vak!

Vertrouwd, ervaren, gerenommeerd, deskundig, onafhankelijk ; dat is wat wij zijn.

 

U heeft besloten contact met ons op te nemen en een afspraak te maken voor een taxatie. Dan komen wij bij u op bezoek of u bezoekt ons aan het kantoor in Ulft. Voorafgaand verzoeken wij u om enkele gegevens van het voertuig en n.a.w. gegevens van uzelf aan ons door te geven.

Tijdens dit bezoek wat afhankelijk van het voertuig tussen de drie kwartier en anderhalf uur duurt werken wij met een digitale checklist ( deze gegevens zijn dan direct  on-line beschikbaar op het kantoor) om de basis vast te leggen. Tevens maken wij ter plaatse de benodigde foto’s. Terug op het kantoor wordt er met de checklist en foto’s samen met de daar aanwezige documentatie die deels digitaal en deels analoog aanwezig is het taxatierapport opgemaakt. Des te meer bijzonderheden des te uitgebreider het rapport en fotorapportage. Het rapport is uniek geschreven voor uw voertuig en met alle bijzonderheden die door de taxateur zijn waargenomen omschreven. De taxatiewaarde is uniek voor uw auto en wordt door ons nauwkeurig en deskundig bepaald aan de hand van ons waarderingssysteem.

Binnen 5 werkdagen, indien noodzakelijk en zover mogelijk zelfs eerder, heeft u het taxatierapport in huis.

Waarom is het nodig:
Het komt erop neer dat een taxatierapport de waarde vastlegt van  uw oldtimer of youngtimer waar u als eigenaar veel waarde aan hecht. Hierbij kijken wij naar het merk, model, uitvoering en andere relevante zaken zoals originaliteit, matching numbers, herkomst, kwaliteit van restauratie,  techniek en interieur, algehele toestand en marktontwikkeling. Dit leggen wij vast in een officieel rapport met tekst en beeld conform Art. 7:960 BW.
Er zijn verschillende stadia waarin een voertuig getaxeerd kan worden, zelfs ongerestaureerd maar u heeft er alle restauratiedelen bij, een project waaraan gewerkt wordt, een carrosserie van waarde of deel-restauratie.Als voorbeeld: u bent volop aan het restaureren, de motor staat er compleet gereviseerd naast op een pallet, de bekleding ligt al op de schap te wachten en alle chroomdelen liggen ingepakt maar de carrosserie is een project in wording of staat bij de spuiterij. Er breekt brand uit of er wordt ingebroken en gestolen. Zonder een geldig taxatierapport wordt het geheid touwtrekken om de waarde en zult u waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen wat u geïnvesteerd heeft.
Taxatiewaarde
De taxatiewaarde van uw oldtimer of youngtimer is de waarde op dit specifieke moment, volgens een onafhankelijk taxateur bepaald en vastgelegd in een taxatierapport. De taxatiewaarde geeft een indicatie van de waarde op een bepaald moment en op een bepaalde plaats. Een taxatiewaarde/rapport heeft echter maar een bepaalde geldigheidsduur omdat zowel de marktverhouding als de oldtimer of youngtimer kunnen veranderen. In de regel is een taxatierapport twee tot maximaal drie jaar geldig. De geldigheidsduur kunt u navragen bij uw verzekeringsmaatschappij.  De taxatiewaarde is voor uw verzekeringsmaatschappij een belangrijk gegeven en is altijd hoger als de dagwaarde. Ook is de basis vastgelegd met een taxatierapport voor wat er uitgekeerd wordt in geval van schade of diefstal.
WA-Casco Verzekering
Indien u uw oldtimer of youngtimer allrisk wilt verzekeren is een taxatierapport in de regel een must voor de verzekeringsmaatschappij. Bij diefstal kunt u met het rapport altijd aantonen wat de waarde van uw oldtimer of youngtimer is. Aantonen is daarnaast ook handig bij total-loss schades. Met een taxatierapport is het voor de verzekeraar geen discussiepunt of de waarde wel terecht is.
WA Verzekering
Het is een ondergeschoven kind, maar ook voor een WA-verzekerde oldtimer of youngtimer is het belangrijk om deze te taxeren. Indien er buiten uw schuld om schade is aan uw oldtimer of youngtimer dan is een taxatierapport ook handig. Zo kan er schade worden uitgekeerd op basis van de taxatiewaarde, in plaats van de veelal lage dagwaarde.